Mnogi ljudi koji žive u zgradama, često su tijekom života razmišljali o ulaganju u zatvaranje balkona/terase, ili lođe.

Osim bolje izolacije, naravno ovisno o tome koji se materijal koristi; PVC, drvo ili aluminij, ovim potezom se dobija nekoliko vrijednih kvadrata više stambenog prostora koje možete pretvoriti u kuhinju, sobu, dječiju sobu, ostavu, radnu sobu ili nešto drugo.


Kao direktna veza stanara sa prirodnim okruženjem, terasa predstavlja važan deo svakog građevinskog objekta, pogotovo ako su u pitanju višespratne stambene zgrade.

Tome u prilog govori činjenica da terase i balkoni u značajnoj meri utiču na cenu stambenih jedinica, obzirom da se prilikom kupovine posebna pažnja obraća na to da li jedinica poseduje jednu ili više terasa.


Terasa je namenjena pre svega odmoru i relaksaciji ukućana. Zbog manjka stambenog prostora često se koristi i u druge svrhe, najčešće za odlaganje različitih predmeta, koji nepotrebno zauzimaju koristan prostor u stanu.

Kako je upotreba terase uslovljena vremenskim prilikama, smatra se da je terasa nedovoljno iskorišćen prostor. Razlog tome je da se može korisiti samo kada je lepo vreme.

Zbog toga mnogi vlasnici stanova se opredeljuju da svoje terase, balkone i lođe zastakle, kako bi bile funkcionalne tokom zime i prilikom nepovoljnih vremenskih uslova.


Koje su sve prednosti zatvaranja terasa / balkona

Toplotna izolacija

Terase su podložne udarima vetra i nanosima svih atmosferskih padavina. Zastakljivanje terase PVC stolarijom može značajno doprineti očuvanju toplotne energije, a u celom stanu će biti osetno toplije. Kako biste postigli pun efekat očuvanja toplote, idealno bi bilo zameniti sve stare i dotrajale prozore PVC prozorima.

Zvučna izolacija

Ukoliko se vaš stan nalazi u prometnoj ulici ili frekventnom delu grada, svesni ste i sami koliko buka zna da bude nesnosna, naročito u časovima kada vam je preko potreban odmor. Buka se smatra jednim od zagađivača životnog prostora, jer izaziva stres i nepovoljno utiče na zdravlje. Terase su neizbežni izvori buke, čak i kada su nove, kada je stolarija dobro urađena, a sama terasa dobro pozicionirana.

Share

Copyright © 2024, Hausmajstor. Developed by Animat studio.